Byty celkom: 26 791 inzerátov

Problém s plesňou v byte


Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu, pred šiestimi rokmi sme sa nasťahovali do nájomného bytu v novostavbe, ktorá patrí obci. Počas zimy, vo vykurovacom období, máme vlhké stropné steny, rohy, lomené steny(ide o podkrovný byt) a objavuje sa pleseň. Niekde je už opadaná omietka, byt vyzerá hrozne. V byte cítiť vlhkosť. Podávali sme 2x písomnú reklamáciu, počas záruky, no odpoveď sme nedostali. Všetko sme fotili, bola im poskytnutá i fotodokumentácia. Opakovane sme mali v byte kontrolu, ale nič nevyriešili. Firma, ktorá byty stavala, nás ignoruje. Nevieme, ako postupovať ďalej, aby sa tento dlhotrvajúci problém vyriešil. Ďakujeme za odpoveď
Dobrý deň, v zmysle ust. § 687 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Prenajímateľ je povinný odovzdať nájomcovi byt v stave spôsobilom na riadne užívanie a zabezpečiť nájomcovi plný a nerušený výkon práv spojených s užívaním bytu." V zmysle vyššie uvedeného v spojení s konštatovaním Najvyššieho súdu ČR vyjdreného v rozhodnutí zo dňa 12.19.2001, sp. zn. 25 Cdo 566/1999: "Odstránenie tak závažnej hygienyckej závady v byte, ako je opakovaný výskyt plesne, nie je zlepšením stavu bytu, ale plnením povinnosti prenajímateľa udržiavať byt v stave spôsobilom na riadne užívanie. Nesplnenie tejto povinnosti je porušením povinnosti v zmysle § 420 Občianskeho zákonníka aj v prípade, že sa závady prejavili až počas trvania právneho vzťahu nájmu." V zmysle ust. § 691 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Ak prenajímateľ nesplní svoju povinnosť odstrániť závady brániace riadnemu užívaniu bytu, alebo ktorými je výkon nájomcovho práva ohrozený, má nájomca právo po predchádzajúcom upozornení prenajímateľa závady odstrániť v nevyhnutnej miere a požadovať od neho náhradu účelne vynaložených nákladov. Právo na náhradu musí uplatniť u prenajímateľa bez zbytočného odkladu. Právo zanikne, ak sa neuplatnilo do šiestich mesiacov od odstránenia závad." Z vyššie uvedeného ak prenajímateľ závady neodstráni, môže tieto závady odstráni´t v nevyhnutnej miere a náklady takto vzniknuté si môže uplatniť voči prenajímarteĺovi.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.