Byty celkom: 26 962 inzerátov

Postup pri vymáhaní nájomného


prenajala som byt , no najomnicka hned prvu platbu mi v uvedeny termin neuhradila a cely mesiac udavala novy datum svojej vyplaty a tak som ju poziadala o uvolnenie bytu . odstahovala sa tajne , kluce hodila do post. schranky a najom do dnesneho dna mi neuhradila , telefon neberie , adresu bydliska - doporuceny dopis nepevzala . je to za mesiac november 2012 .Prosim o radu ako mam postupovat a dostat od nej najomne . Dakujem
Dobrý deň, v zmysle ust. § 710 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: " (1) Nájom bytu zanikne písomnou dohodou medzi prenajímateľom a nájomcom alebo písomnou výpoveďou.(2) Ak bol nájom bytu dohodnutý na určitý čas, zanikne tiež uplynutím tohto času. Ustanovenie § 676 ods. 2 neplatí pre zánik nájmu bytu.(3) Ak bola daná písomná výpoveď, skončí sa nájom bytu uplynutím výpovednej lehoty. Výpovedná lehota je tri mesiace a začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola nájomcovi doručená výpoveď. Prenajímateľ môže nájomcovi písomne určiť dlhšiu výpovednú lehotu. Na doručovanie písomnej výpovede nájmu bytu sa primerane použijú ustanovenia osobitného predpisu.(4) Ak bola daná výpoveď z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d), že nájomca nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu, apreukáže, že ku dňu doručenia výpovede bol v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, 5b) výpovedná lehota sa predlžuje o ochrannú lehotu, ktorá trvá šesťmesiacov."Na základe informácii, ktoré uvádzate, sa domnievame, že v zmysle vyššie uvedeného nájom bytu nezanikol, keďže oznámenie nájomcu o tom, že sa z bytu odsťahoval, nemá samo osebe za následok zánik nájmu bytu, čo vo svojom rozhodnutí zo dňa 25.8.1995 skonštatoval i Vrchný súd v Prahe, sp. zn. 2 Cdo 169/1995. Nájomný vzťah naďalej trvá a vy môžete požadovať od nájomcu plnú sumu nájomného, aj keď predmet nájmu nevyužíva. Požadovať od nájomcu nájomné môžete až do platného zániku nájmu, ktorý nastane dohodou oboch zmluvných strán o zániku nájmu, alebo písomnou výpoveďou jednej strany. Výpovedná lehota nesmie byť kratšia ako 3 mesiace. Výpovedná lehota začína plynúť prvým dňom mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom bola nájomcovi doručená výpoveď. V prípade, ak nájomná zmluva bola uzatvorená na dobu určitú, nájomný vzťah končí uplynutím lehoty, na ktorú bola nájomná zmluva dojednaná.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.