Byty celkom: 26 762 inzerátov

Zrušenie vecného bremena


máme na dome vecné bremeno svokru,chceli by sme si zobrat hypoteku,da sa vecné bremeno zrušit ak bude svokra súhlasit a ak ano čo ktomu treba
Dobrý deň, podľa ust. § 151o ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov:"Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním); ustanovenia § 134 tu platia obdobne. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností." Predpokladáme, že ide vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania a užívania predmetnej nehnuteľnosti, ktoré bolo zriadené zmluvne. Ak s tým Vaša svokra súhlasí, môžete uzatvoriť dohodu o zrušení daného vecného bremena, podpis oprávneného z vecného bremena – teda Vašej svokry je nutné úradne osvedčiť. Následne je potrebné túto dohodu o zrušení vecného bremena spolu s návrhom na vklad podať na príslušnú správu katastra a uhradiť za vklad i správny poplatok.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.