Byty celkom: 26 760 inzerátov

Predaj nehnuteľnosti s vecným bremenom


Dobrý deň, chcem sa opýtať ako riešiť nasledujúcu situáciu: Rodičia v roku 2008 darovali svojmu synovi darovacou zmluvou - rodinný dom a pozemok. V zmluve bolo uvedené, citujem: " ČlánokIV Obdarovaný sa zaväzuje poskytnúť darcom doživotné bývanie a užívanie nehnuteľností domu a pozemkov uvedených v čl. I. tejto zmluvy." Stala sa situácia, že v roku 2013 syn bez vedomia rodičov predal nehnuteľnosť kúpno-predajnou zmluvou svojej priateľke. Otázka znie porušil závažne darovaciu zmluvu? Je možné žiadať vrátenie daru súdnou cestou? Prípadne akou formou, lepšie povedané aká zmluva, prípadne dohoda by sa mala uzavrieť aby rodičia mali istotu, že tam môžu dožiť. Bolo by možné použiť aj: Zmluvu o zriadení vecného bremena, keď práva patria určitej osobe?Vopred Vám ďakujem za odpoveď
Dobrý deň, v zmysle ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov:"Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním" V zmysle vyššie uvedeného Váš syn mohol previesť vlastnícke právo k uvedeným nehnuteľnostiam nainú osobu. Podľa ust. 630 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov: " Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.“Riešením na zaistenie doživotného užívacieho práva pre Vašich rodičov by bolo zriadenie vecného bremena spočívajúce v práve doživotného užívania danej nehnuteľnosti na základe zmluvy. So zriadením vecného bremena musí súhlasiť vlastník uteľnosti.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.