Byty celkom: 26 781 inzerátov

Napadnutie darovacej zmluvy


Pekný večer , rada by som Vás požiadala o radu ... cca v Apríl-Máj 2012 , darovala moja svokra darovaciou zmluvou svoj byt svojim trom dospelým deťom ( dcére a dvom synom) tretí najmladší syn ( môj manžel ) nie je vôbec zahrnutý v darovacej zmluve a jeho súrodenci sa vyjadrili že nemá nárok a nč mu nedajú . Svokru dali do domova dôchodcov a byt začali prenajímať . Dokonca jej dcéra medzitým postupne vyberala z jej bežného účtu v banke , každý mesiac peniaze . Chcela by som sa opýtať , či môj manžel môže napadnúť darovaciu zmluvu a má nárok na svoj podiel , a či tí traja súrodenci by nemali svokru doopatrovať , keď im darovala byt , pretože nechce už ďalej žiť vdomove dôchodcov . Do DD ju dali krátko po mozgovej príhode , na čo sa jej ošetrujúci lekár vyjadril že jej zdravotný stav bude čoraz horší a horší , ale zatiaľ je na tom , celkom dobre . Ďakujem Vám veľmi pekne .Betka z Martina .
Dobrý deň, v zmysle ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: " Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."Z vyššie uvedeného ustanovenia vyplýva, že Vaša svokra mohla so svojím majetkom naložiť podľa svojho uváženia. Obrátiť sa na súd je možné, ale budete musieť preukázať, že zmluva bola uzavretá v rozpore so zákonom. Podľa ust. § 66 zákona č. 36/2005 Z.z. zákona o rodine v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o rodine"):"Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú." v spojení s ust. § 67 ods. 1 zákona o rodine: "Každé dieťa plní vyživovaciu povinnosť voči rodičom v takom rozsahu, aký zodpovedá pomeru jeho schopností, možností a majetkových pomerov k schopnostiam, možnostiam a k majetkovým pomerom ostatných detí."V zmysle vyššie uvedeného má vyživovaciu povinnosť voči rodičom každé dieťa v rozsahu, aký zodpovedá pomeru schopností, možností a majetkových pomerov daného dieťaťa k pomerom schopností možností a majetkových pomerov ostatných detí.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.