Byty celkom: 26 756 inzerátov

Darovanie nehntueľnosti a zriadenie vecného bremena


Dobry den, otec s mamou vlastnia 3i byt, v ktorom byvam ja ako syn spolu s otcom. Mama si po rozvode kupila iny byt, v ktorom byva. Rozvedeni su uz 7 rokov. BSM sa vysporiadalo zo zakona po 3 rokoch od rozvodu, nakolko ku vysporiadaniu nedoslo ani dohodou ani na zaklade sudu. Kataster vsak vedie byt v ktorom byvam s otcom ako BSM a nie ako podielove spoluvlastnictvo. Mama mi chce darovat svoj podiel. Rad by som vo svojom podieli zriadil vecne bremeno na dozivotne uzivanie daneho podielu otcom. Ak to dame vsetko do jednej zmluvy, tz. Darovacia a a zmluva o zriadeni vecneho bremena, kto zo vztahu Darca - obdarovany je "povinny z vecneho bremena"??? Predpokladam, ze ked podam navrh na vklad do katastra + DAROVACIA ZMLUVA + rozsudok o rozvode, tak to kataster pochopi, a urobi najprv z BSM zmenu na podielove vlastnictvo, potom zmeni moju mamu ako vlastnika na mna + zapise ako tarchu pravo dozivotneho uzivania mojho podielu ot com. Alebo je to potrebne urobit 2 vkladmi? Este som si vsimol, v liste vlastnictva je stale uvedena tarcha, ktora bola na dobu 10 rokov /byt bol odkupeny v 1998 od mesta/. Islo o tarchu ohladom zlavy na byt. 10 rokov uz uplynulo a tarcha je stale vedena v liste vlastnictva. Da sa poziadat o vymaz tarchy /dolozenim zmluvy o prevode vlastnictva z roku 1998/ vramci v.u. vkladu do katastra? Ale je potrebne to urobit samostatne? Dakujem Vam vopred za odpoved,
Dobrý deň, povinný z vecného bremena je vlastník daného podielu, na ktorom viazne vecné bremeno. Čo sa týka zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva, túto zmenu vykoná príslušná správa katastra záznamom na základe návrhu, ktorého prílohou je overená kópia právoplatného rozsudku o rozvode manželstva, tento návrh je potrebné podať prvý. Podľa § 41 ods. 2 zákona č. 162/1995 Z.z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon)v znení neskorších predpisov: "Práva k tej istej nehnuteľnosti sa zapisujú v poradí, v akom sa správe katastra doručili zmluvy, verejné listiny alebo iné listiny o vzniku, zmene alebo zániku práva k nehnuteľnosti na zápis do katastra. "Darovanie a zriadenie vecného bremena je možné začleniť do jednej listiny (darovacej zmluvy a zmluvy o zriadení vecného bremena), avšak pôjde o dva vklady, za ktoré bude nutné zaplatiť i dvakrát poplatok za vklad, tento návrh je vhodné podať ako druhý v poradí napr. i v ten istý deň.O výmaz vecného bremena zriadeného v prospech mesta, malo po uplynutí príslušnej lehoty požiadať mesto. Ak tak neurobilo, je vhodné požiadať príslušné mesto o vystavenie potrebnej listiny a tú doložiť k návrhu na vklad vlastníckeho práva.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.