Byty celkom: 26 832 inzerátov

Vypratanie nájomcu a vymáhanie dlžného nájomného


nájomca (neplatič) mi dal výpoveď nájomnej zmluvy s výpovednou lehotou kratšou ako 3mesiace (cca 2mesiace) s tým, že mi zaplatí plnú dlžnú sumu. platnosť nájmu s výpovednou lehotou bola do 31.7.2013 . nájomca mi vôbec neuhrádzal nájom už od januára (pri prevode nájmu nastali technické problémi s bankou a zmrazili mu účet na cca 2 mesiace). otázka : môžem ho teraz ja vypratať z bytu, keď už nemá nájomný vzťah alebo na to potrebujem súdny príkaz ?.... zároveň som mal vzmluve uvedené že nájomník ak sa nevysťahuje zaplatí dvojnásobok nájmu za každý načatý mesiac...... a ako môžem vymáhať od neho dľžnú sumu? zároveň sa chcemešte spýtať : ktoré podmienky nájmu platia : čo mám napísané v zmluve alebo občiansky zákonník.... ?ďakujem....
Dobrý deň, uvedenú situáciu je potrebné riešiť predovšetkým dohodou, ak k dohode nedôjde, môžete sa obrátiť na súd s návrhom na vypratanie nehnuteľnosti.. Až na základe právoplatného rozhodnutia súdu je možné z nehnuteľnosti vypratať. V prípade vymáhania dlžnéhonájomného, pokiaľ nájomca neplní dobrovoľne, je nutné ho písomne vyzvať, a v prípade ak ani na základe tejto výzvy nebude plniť, je potrebné sa obrátiť na súd s návrhom na vydanie platobného rozkazu. Váš vzťah sa riadi predovšetkým ustanoveniami nájomnej zmluvy, a v prípade, ak nájomná zmluva určité eventuality nerieši, je možné použiť ustanovenia Občianskeho zákonníka.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.