Byty celkom: 26 763 inzerátov

Predaj podielu nehnuteľnosti tretej osobe


Dobrý deň. S matkou vlastním chalupu aj s veľkým pozemkom. Ona ma 1/2 a ja mám tiež 1/2. S matkou mám veľké problémy a začala sa mi vyhrážať, že tú svoju 1/2 predáva a že už má kupcu, ale že mi dá predkupné právo. Preto sa Vás chcem spýtať, či má právo predať 1/2 chalupy aj s pozemkom bez môjho súhlasu a či mi neviete poradiť, čo mám robiť. Podotýkam, chalupa nemá 5 samostatné chody, je to taký starý valkový dom, ktorého polovicu na mňa daroval moj ocko. ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď a radu.
Dobrý deň, v zmysle ust. § 140 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."V zmysle vyššie uvedeného, Vaša matka má právo predať podiel na nehnuteľnosti tretej osobe, ak Vám ponúkne svoj spoluvlastnícky podiel na predaj a vy sa rozhodnete svoje predkupné právo nevyužiť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.