Byty celkom: 26 789 inzerátov

Prepis časti nehnuteľnosti darovacou zmluvou


Dobrý deň.Prosil by som vás o radu. Žijem už 29 rokou v rodičovskom dome mojej manželky. Pol domu je na manželku a pol domu vlastní svokra. Na tomto dome som už veľa prerábal. S manželkou, ale i so svokrou vychádzam dobre, ale je tu problém s mojou nevestou, ktorá síce u nás nebýva, ale mám strach, že v prípade manželkinej smrti, by ma vyhnala na ulicu. Keďže nevlastním v tomto dome nič, neviem či mám nárok na dedičstvo, jedná sa o rodičovský dom mojej manželky. Ako by som sa mal zachovať, mám poprosiť svokru. aby na mňa prepísala svoju čiastku domu? A ako by to bolo lepšie a lacnejšie, darovacou zmluvou, či symbolickým predajom. Ďakujem za radu.
Dobrý deň, v prípade, že máte záujem nadobudnúť predmetnú nehnuteľnosť do vlastníctva a darovanie príslušného spoluvlastníckeho podielu by bolo i odrazom vôle Vašej svokry, je možné teda využiť inštitút darovania. Budete potrebovať vyhotoviť darovaciu zmluvu, na ktorej je nutné overiť odpis darcu, návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľnosti a uhradiť správny poplatok vo výške 66,- Eur.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.