Byty celkom: 26 945 inzerátov

Zrušenie vecného bremena


Prosím Vás o odpovad na otázku. Manželka dostala do daru dom. Pri darovaní bolôo zriadené vecne bremeno na svokra. Svokor nás z domu vyhánal lebo chcel dosiahnut vrátenie daru v prospech jaho vnuka.Sudny spior prehrali a dom ostal v manželkinom vlastníctve svokor už vyše roka v dome nebýva a nepodiela sa ani na nákladoch dom dy sme chceli predat ale svokor vydiera manželku tým že podpíše zrušenie vecného bremena až vtedy ak jemu a vnukom vyplati po jednej šestine. Má na to právo alebo mame to dať na sud , mala by šancu.
Dobrý deň, v zmysle ust. § 151p ods. 1, 2 a 3 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností.(2) Vecné bremeno zanikne, ak nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávnenej osoby alebo prospešnejšiemu užívaniu jej nehnuteľnosti; prechodnou nemožnosťou výkonu práva vecné bremeno nezaniká.(3) Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie."V zmysle, vyššie uvedených ustanovení vecné bremeno môže zaniknúť dohodou oprávneného z vecného bremena a povinného z vecného bremena. V prípade, ak pre zmenu pomerov nemožno trvať na vecnom plnení, môže súd aby sa namiesto vecného plnenia poskytlo peňažné plnenie. Na takéto peňažné plnenie má nárok iba oprávnený z vecného bremena (t.j. Váš svokor) a nie iná tretia osoba (svokrov vnuk).

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.