Byty celkom: 26 760 inzerátov

Prenájom pozemku menšinovým podielovým spoluvlastníkom


Dobrý deň Vlastním 7/10 s prístupovej cesty v areáli. Moja otázka znie môže vlastník 3/10 bez môjho písomného súhlasu uvedenú prístupovú cestu do areálu prenajať zriadi´t vecne bremeno alebo predať. Ak áno za akých podmienok.Ďalej by som sa chcel spýtať ako mam postupovať ak nesúhlasím aby cudzie osoby ktoré nemajú podiel na prístupovej ceste po nej nechodili, nakoľko sa vôbec nepodielajú na jej údržbe ponúkli sme im že si budeme náklady delil na poly ale odmietli to.Dakujem za akú koľvek odpoveď
Dobrý deň, v zmysle ust. § 139 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"):" O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia menšinový podielový spoluvlastník nie je oprávnený vec prenajať ani zriadiť vecné bremeno.V zmysle ust. § 140 Občianskeho zákonníka: "Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia ak by menšinový podielový spoluvlastník svoj podiel prevádzal máte zo zákona predkupné právo, okrem prípadov ak ide o prevod na blízku osobu prevádzajúceho. V prípade, ak nechce aby Vám tretie osoby zasahovali do pozemku môžete ho oplotiť a tým zabrániť tretím osobám, aby prístupovú cestu využívali.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.