Byty celkom: 26 941 inzerátov

Môže syn užívať časť nehnuteľnosti?


Dobrý večer chcela by som poradiť v nasledovnom: počas života mi otec daroval byt , na ktorom bolo zriadené vecné bremeno preňho i pre jeho priateľku. Otec zomrel tým sa bremeno zrušilo zápisom do katastra a ona zostala bývať v byte. Tento byt som takmer po 3rokoch darovala svojmu synovi aj s vecným bremenom .Pýtam sa či môže jednu izbu užívať syn či môže túto izbu prenajať, či jej môže dať nájomné, zálohové platby si platí ona sama .Zároveň tento byt začal užívať a bývať v ňom jej nový priateľ bez toho, aby s tým majiteľ bytu súhlasil. Inkaso aj elektrina je vedené na jej meno urobila to bez nášho súhlasu. Toto sa nám akosi nezdá tak to chce syn dať všetko na seba. Ako máme postupovať v tejto veci. Veľmi pekne dakujem
  Dobrý deň, podľa ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia môže Váš syn uvedenú nehnuteľnosť užívať, ale nesmie pritom obmedziť užívacie práva osoby oprávnenej z vecného bremena, spočívajúceho v práve doživotného užvania pre priateľku Vášho otca. Z uvedeného vyplýva, že Vás syn môže nehnuteľnosť prenajať, ale nájomca si ju nemôže uzamknúť, keďže by tým obmedzil užívacie právo osoby oprávnenej z vecného bremena.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.