Byty celkom: 26 906 inzerátov

Je možné vymazať doživotné právo bývania?


Dobrý deň,chcela by som sa Vás opýtať,či je možné vymazať doživotné právo bývania na LV,nakoľko som sa s manželom rozviedla.Môj rodičovský dom darovala moja matka nášmu synovi a my všetci traja- mama,ja aj manžel tam máme doživotné právo,kedže som sa s manželom rozviedla,chcela by som na LV odstrániť JEHO doživotné právo,ako mám prosím Vás postupovať? Ďakujem za odpoveď.
  Dobrý deň, podľa ust. § 151p ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"): "Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností."v spojení s ust. § 151p ods. 3 Občianskeho zákonníka:"Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie."V zmysle vyššie uvedených ustanovení s výmazom vecného bremena je potrebný buď súhlas osoby oprávnenej z vecného bremena, alebo právoplatné rozhodnutie súdu, ktorým zruší vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného užívania v prospech oprávneného.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.