Byty celkom: 26 760 inzerátov

Právo vecného bremena dožitia mamy a sestry


Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadom vecného bremena, ktoré manžel nadobudol počas manželstva darovacou zmluvou, ale s právom vecného bremena dožitia mamy a jeho sestry. Ide mi o to ja so svokrou nemám dobré vzťahy a chceli by sme si kúpiť byt s tým, že keď budú v tom najhoršom potrebovať pomoc tak im ju poskytneme. Len manžel má obavy, keď odídeme, že mama to napadne a zruší vecné bremeno a prídeme o všetko. A môže to aj jeho brat napadnúť? Jednoducho sa pýtam či môžme odísť s tým, že neprídeme o nič. A ešte sa spýtam či je manžel povinný platiť všetky poplatky(daň za dom, poistenie domu a domácnosti a energie voda, plyn, elektrika) je to vedené na neho. Ďakujem veľmi pekne.
  Dobrý deň, podľa ust. § 630 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy." V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia sa darca môže domáhať vrátenia daru, len za predpokladu, že obdarovaný hrubo porušuje dobré mravy voči darcovi, alebo jeho rodine, pričom hrubé porušovanie dobrých mravov musí byť sústavné a značnej intenzity.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.