Byty celkom: 26 936 inzerátov

Aký druh stavby predstavujú tzv. rybárske búdy - chatky?


Dobrý deň,chcela by som Vás touto cestou poprosiť o radu. Tzv. rybárska chatka pevne spojená so zemou, pôdorysný rozmer 2,40 x 2.53 m, výška búdy 2.29m je osadená na oceľových stĺpikoch kruhového priemeru v počte 9 ks vo výške 1,67m nad rastlým terénom. Zvyšných 6 stĺpikov tvoria nošnú konštrukciu pod nedokončenou terasou, ktorá má slúžiť na vstup do búdy - chatky. Jedná sa v zmysle § 43 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku o stavbu alebo sa jedná o drobnú stavbu, ku ktorej realizácii stačí ohlásenie stavby príslušnému stavaebnému úradu? Aký druh stavby predstavujú tzv. rybárske búdy - chatky? Stavebný úrad v prípade takejto nelegálnej stavby je zodpovedný za jej odstránenie?ďakujem za odpoveďKrištofová
  Dobrý deň, podľa ust. § 89 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov: "Náklady na odstránenie stavby znáša jej vlastník. Stavebný úrad môže rozhodnúť, že časť skutočných nákladov na odstránenie stavby uhradí vlastník podľa miery svojej zodpovednosti za stav stavby a zvyšná časť sa uhradí z prostriedkov na štátny stavebný príspevok."Podľa ust. § 139b ods. 6 a 7 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov: "(6) Drobné stavby sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu) a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, a toa) prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m, napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení,b) podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a hĺbka 3 m, napríklad pivnice, žumpy.(7) Za drobné stavby sa považujú aja) stavby organizácií na lesnej pôde slúžiace na zabezpečovanie lesnej výroby a poľovníctva, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 30 m2 a výška 5 m, napríklad sklady krmiva, náradia alebo hnojiva,b) oplotenie,c) prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu všetkých stavieb a pozemkov a pripojenie drobných stavieb a pozemkov na rozvodné siete a kanalizáciu hlavnej stavby,d) nástupné ostrovčeky hromadnej verejnej dopravy, priechody cez chodníky a na susedné pozemky, priepusty a pod.V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia" V zmysle vyššie uvedených ustanovení náklady na odstránenie stavby znáša vlastník uvedenej stavby.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.