Dom s exekúciou


Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu ... pred polrokom sme traja súrodenci zdedili rodičovský dom, v ktorom zostal bývať na trvalom pobyte môj brat aj s manželkou a dvoma deťmi. V rodičovskom dome žijú približne 5 rokov a počas celej tejto doby neinvestovali do údržby domu žiadne financie a aj teraz odmietajú financovať údržbu domu a zároveň nám odmietajú vyplatiť náš podiel. Brat ako spoluvlastník nesúhlasí s predajom domu. Ako vlastníci sa taktiež musíme podieľať na financovaní nevyhnutných opráv súvisiacich s údržbou domu, ale nemôžeme ho vôbec užívať. Preto Vás chcem poprosiť o radu, ako môžeme prinútiť brata k predaju domu. Viem, že brat má aj dlžoby voči poisťovniam, ale zatiaľ nebola voči nemu začatá žiadna exekúcia. V súvislosti s exekúciou sa Vás chcem spýtať, že ak by bola voči nemu začatá exekúcia musí aj on súhlasiť s predajom alebo v tomto prípade m ôžeme dom predať aj bez jeho súhlasu. Ďakujem za akúkoľvek radu .
  Dobrý deň, podľa ust. § 142 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia môžete podať návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva na príslušný súd, ktorý rozhodne a podielové spoluvlastníctvo vyporiada tak, aby sa vec účelne využila. V prípade exekúcií, tieto nezbavujú Vášho brata vlastníckeho práva, a teda nie je možné predať jeho spoluvlastnícky podiel. Môžete predať Vaše spoluvlastnícke podiely, s tým, že musíte mať na zreteli, že Váš brat má zákonné predkupné právo.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.