Byty celkom: 26 753 inzerátov

Čo všetko nám môže exekútor vziať?


Dobrý deň, prosím Vás o radu. Manžel je živnostník a vznikli mu dlhy na zdravotnom a sociálnom poistení. Prišiel mu list od exekútora kde ho žiada o vyplatenie celej sumy.Manžel je momentálne dlhodobo chorý a náš príjem je minimálny.Otázka znie či nám môže exekútor siahnuť na dom ktorý som dostala od babky darovacou zmluvou, alebo na čo všetko môže nám exekútor siahnuť. Manžel popri tom je aj zamestnaný na trvalý pracovný pomer kde mu zrážajú zo mzdy zrážky na exekútora.Ďakujem za pomoc.
  Dobrý deň, podľa ust. § 143 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia sú veci nadobudnuté darom počas manželstva vylýčené z bezpodielového spoluvlastníctva manželov a teda ako Váš výlučný majetok nemôže podliehať exekúcii, ktorá je vedená voči Vášmu manželovi.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.