Byty celkom: 26 899 inzerátov

Exekúcia spoluvlastníckeho podielu


dobrý deň zdedili sme po rodičoch rodinný dom sme boli sme šiesti súrodenci ,jeden zomrel a nemá deti takže dedičské právo zaniklo . jeden brat doteraz na dome býval po ústnej našej súrodeneckej dohode aby obýval dom do dožitia . teraz odišiel do starobinca ,lebo sa nedokáže sám o seba postarať. jeden brat urobil si dlžoby a vzal jeho podiel exekútor vymáhanie dlhu jeho podielu. on na vyplatenie nemá ,pýtam sa či jeho dlžoba spadá pre ostatných dedičov pozostalých a či má exekútor právo vymáhať túto dlžnú čiastku aj od ostatných .ďakujem
Dobrý deň, uvedený záväzok sa týka iba danej konkrétnej osoby. V prípade, ak pozostalý zanechal dlhy veritelia sa môžu uspokojiť s dedičstva po pozostalom. Podľa ust. § 470 ods. 1 a 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."Podľa ust. § 471 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) Ak je dedičstvo predlžené, môžu sa dedičia s veriteľmi dohodnúť, že im dedičstvo prenechajú na úhradu dlhov. Súd túto dohodu schváli, ak neodporuje zákonu alebo dobrým mravom."V zmysle vyššie uvedených ustanovení, dedičia zodpovedajú za poručiteľove dlhy len do výšky nadobudnutého dedičstva. Rovnako sa dedičia môžu dohodnúť s veriteľmi, že dedičstvo po pozostalom bude prenechané veriteľom na úhradu dlhov. Dohodu medzi dedičmi a veriteľmi musí schváliť príslušný súd. Za života dlžníka, nemá exekútor právo vymáhať uvedenú dlžobu od iných podielových spoluvlastníkov, ak sa k tomu sami dobrovoľne nezaviazali.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.