Byty celkom: 26 763 inzerátov

Môže mi exekútor siahnúť na plat?


Dobrý deň,v roku 1997 mne a môjmu manželovi darovali svokrovci pozemok a časť domu.V roku 2006 sme sa rozviedli,ale majetkovo sme sa nevysporiadali,takže moja 1/2 darovaného domu aj pozemku ostala exmanželovi. Chcem sa opýtať,či je možné nejakým spôsobom prepísať moju časť na exmanžela,nakoľko ja o ten podiel nemám záujem?Je tu však problém.Na dome je exekúcia,pretože exmanžel neakceptoval výzvy obce a neplatil domovú daň.Môže mi exekútor za jeho nezodpovednosť siahnuť na plat aj napriek tomu,že som tam nikdy nebývala a nemala som tam ani trvalý pobyt? Exmanžel tam má trvalý pobyt doteraz.Ďakujem veľmi pekne.
Dobrý deň, podľa ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia môžete darovať svôj spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti na Vášho exmanžela. V prípade, ak je na celej nehnuteľnosti zriadené exekučné záložné právo je vhodné uvedený dlh vyrovnať a až následne previesť vlastnícke právo k nehnuteľnosti. V prípade, ak je dlh výlučne dlhom Vášho exmanžela exekútor nemôže vykonať zrážky z Vašej mzdy. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.