Byty celkom: 26 894 inzerátov

Môžem predať bývalému partnerovi svoju časť nehnuteľnosti?


Dobrý deň, po rozvode s manželom obidvaja užívane víkendový dom, ktorý jeho otec na nás napísal , každému 1/2 darovacou zmluvou. Ja by som chcela predať svoj podiel bývalému manželovi, nakoľko tam stále vodí ženu pre, ktorú sme sa rozviedli. Ako mám pokračovať v podaní návrhu na odpredaj a v prípade, keď môj podiel nebude chcieť odkúpiť. Ďakujem
Dobrý deň, v prípade odkúpenia spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti je najvhodnejšou formou dohoda, v prípade ak k dohode nedôjde môžete podať návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva na príslušný súd. Podľa ust. § 142 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.