Byty celkom: 26 764 inzerátov

Je možné zmeniť darovaciu zmluvu bez súhlasu obdarovaného?


Pekný deň prajem, mám otázku : môj otec 77 ročný dal po mamkinej smrti pred 6 rokmi u notára previesť záhradu s pozemkom na mladšiu sestru a to darovacou zmluvou. Teraz sa rozhodol, že to chce zmeniť, nakoľko nesúhlasí, aby po jeho smrti záhradu s pozemkom mladšia sestra predala - ona je napísaná v darovacej zmluve ale ako obdarovaná. Otec sa rozhodol že polovicu finačnej čiastky bude musieť dať aj staršej sestre, ktorá sa však pred 6 rokmi rozhodla nenárokovať si u notára na žiadny podiel z majetku otca a mamy. Teraz sa ale rozhodla že by predsa len chceli po otcovej smrti získať polovicu peňazí po predaji záhrady s pozemkom mladšou sestrou ako súčastnou majiteľkou darovacej listiny. Otec sa cíti že je už ako žobrák a nič nemá, lebo všetko dal poprepisovať a nikto mu nie je za to vďačný, nikto nechodí na záhradu pomáhať, nemajú záujem, čakjaú podľa neho len na jeho smrť aby mohli mladšia sestra predať a míňať peniaze a už teraz sa nechce podeliť so staršou sestrou ( ktorá nie je napísaná v darovacej zmluve - je tam len táto mladšia sestra. Mohol by otec bez súdnej cesty zmeniť dodatkom túto darovaciu listinu a požadovať podpis dodatku od oboch sestier? Alebo mladšia má právo odmietnuť zmenu obsahu v pôvodnej darovacej listine a nesúhlasiť ani s dodatkom ( aby jej ostal celý podiel záhrady a pozemku tak ako to otec na nu pôvodne pred 6 rokmi napísal u notára do listiny.
Dobrý deň, podľa ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je mladšia sestra oprávnená nehnuteľnosť predať, keďže je výlučnou vlastníčkou. Zákon neumožňuje bez súhlasu mladšej sestry jednostranne meniť darovaciu zmluvu. Staršia sestra nemá právny nárok na akýkoľvek výnos z predaja nehnuteľnosti, ktorej výlučnou vlastníčkou je mladšia sestra.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.