Byty celkom: 26 856 inzerátov

Je výhodnejšia darovacia alebo kúpna zmluva?


Dobrý deň, chcem sa informovať moja mama chce prepisať dom na mna a na moju sestru a ona aby tam mala doživotné právo. Čo je najvýhodnejšie darovacia zmluva alebo kupna zmluva? Ako postupovať a aké poplatky sú stým spojene? Ďakujem
  Dobrý deň, v prípade ak sa jedná o bezodplatný prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti odporúčame využiť inštitút darovacej zmluvy, v prípade ak Vaša matka od Vás požaduje za prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti nejakú odplatu odporúčame využiť inštitút kúpnej zmluvy. Na prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti je nutné vyhotoviť scudzovaciu listinu (vo Vašom prípade kúpnu zmluvu, resp. darovaciu zmluvu), vyhotoviť návrh na vklad do katastra nehnuteľností a uhradiť správny poplatok za katastrálne konanie. Správny poplatok za katastrálne konanie je štandardne 66,- EUR. V prípade kúpnej zmluvu musia byť podpisy všetkých zmluvných strán úradne osvedčené, v prípade darovacej zmluvy zákon vyžaduje, aby bol úradne osvedčený iba podpis darcu. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.