Byty celkom: 26 764 inzerátov

Susedov plot bráni v prístupe k mojej nehnuteľnosti


Dobry vecer prajem, Sused si chce postavit plot vedla mojho plotu tak, ze ja nasledne nebudem mat pristup ku svojej garazi zo zadnej strany. (na zadnej stene nemam ani dvere ani okna) Chystam sa ju zateplit. Ked tam spravi plot tak ja to uz nebudem moct ani zateplit pripadne spravit nejake udrziavacie prace z tej jednej strany. Moze teda takto postavit plot, ze bude branit pri nevyhnutnom pristupe ku mojej garazi?
Dobrý deň, Váš sused si môže na svojom pozemku postaviť plot, ale podľa ust. § 127 ods. 3 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť."Podľa vyššie uvedeného ustanovenia je Váš sused povinný zabezpečiť Vám prístup cez jeho pozemok k Vaše garáži na nevyhnutný čas. V prípade, ak ta neučiní zodpovedá za škodu. V prípade, ak tam bude mať plot, bude povinný ho na nevyhnutný čas odstrániť. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.