Byty celkom: 26 781 inzerátov

Opätovné darovanie darovanej nehnuteľnosti. Je to možné?


Zdravim Vas. Chceme si s manzelkou zkonsolidovat uvery, ale nie cez hypo. (jedna sa nam o nizsiu splatku, na dlhy cas, cca 25-30r, kvoli nizsej splatke a moznosti si dosetrit a robit mimoriadne splatky). Preto chcem uvez zo stavebnej. Potrebujem vsak kupit nehnutelnost a spravit min. navrh na vklad - podmienky stav.spor. Teda chcem od mojich rodicov kupit byt, ktory - nasledne po schvaleni a nacerpani uveru - chcem darovacou zmluvou vratit spat rodicom. Rodicia tam maju trvaly pobyt viac ako 5 rokov. Prosim Vas, kto a ake poplatky bude platit? (ja som vyrozumel, ze ako tam maju pobyt viac ako 5r, tak nebudu platit dan z prijmu za predaj nehnutelnosti, a sucasne, ak im byt darujem po 3 mesiacoch spat, tak nebudu platit dan z darovania, lebo momentalne sa neplati). Pochopil som spravne prosim? A predmetna dan (hoc sa momentalne neplati) je jednorazovy poplatok, spravne? (teda sa nestane ze o rok ci dva - ked sa dan znovu zavedie budu musiet "dodanit" z a obdobie xy rokov spat). Este mam moznost odkupit manzelkin podiel na dome, ktory pred rokom ziskala v dedicskom konani. Aj ked na tej adrese ma trvale bydlisko od narodenia, vlastni (jej cast) len rok, a obavam sa teda ze tu by bolo nutne platit dat z prijmu za predaj nehnutelnosti.. Dakujeme za odpovede Slavka a Jan
Dobrý deň, na prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti formou kúpy je nutné vyhotoviť kúpnu zmluvu, návrh na vklad do katastra nehnuteľností a uhradiť správny poplatok za katastrálne konanie vo výške 66,- EUR a poplatky spojené s úradným overením podpisov účastníkov kúpnej zmluvy. Vzhľadom na skutočnosť, že rodičia majú nehnuteľnosť vo vlastníctve viac ako 5 rokov sú v zmysle § 9 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, oslobodení od dane z príjmov pri predaji nehnuteľnosti. V prípade, ak im darujete nehnuteľnosť po 3 mesiacoch naspäť, tak ako obdarovaní nebudú hradiť žiadnu daň, rovnako ani Vy ako darca. Na Vašu poslednú otázku nie je možné odpovedať, keďže nevieme akým spôsobom sa budú meniť predpisy upravujúce dane, ale je vysoko nepravdepodobné, že by mali spätnú účinnosť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.