Byty celkom: 26 771 inzerátov

Vysporiadanie podielového vlastníctva. Ako postupovať?


Dobý deň. S priateľom sme pred necelými tromi rokmi kúpili byt na hypotéku. Vlastníme každý polovicu bytu. Žiaľ, vyzerá to tak, že sa budeme rozchádzať. Priateľ chce v byte ostať a ja odísť. Byt bol v pôvodnom stave, keď sme ho kupovali. Prerobili sme ho, teda jeho hodnota narástla. Aký by bol postup pri vysporiadaní môjho podielu aj s pridanou hodnotou po kompletnej rekonštrukcii? Rada by som mala zaplatené to, čo som aj ja do bytu investovala. Neviem, či bude ochotný mi v tomto vyhovieť, tiež neviem, ako by na to mohla reagovať banka. Podľa všetkého by potreboval navýšiť hypotéku a časť vyplatiť mne, ale neviem, či je to z hľadiska banky takto možné. Vôbec netuším, ktorou cestou sa vybrať, aby sme boli všetci spokojní. Ďakujem za radu
Dobrý deň, najvhodnejším riešením by bolo aby ste predala svoj spoluvlastnícky podiel Vášmu expriateľovi, tak aby sa vyplatila súčasná hypotéka a Vy by ste už nebola spoludlžník a zostatok čo by Vám zostal by ste si rozdelili, samozrejme ak ste investovali niečo výlučne z Vašich financií do spoločného majetku, môžete žiadať o vrátenie týchto prostriedkov.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.