Byty celkom: 26 973 inzerátov

Aké sú povinnosti darcu a obdarovaného?


Dobrý deň, chcela by som si iba potvrdiť čo sa týka darovania nehnuteľnosti: - či darcovi (nie obdarovanému) vyplýva nejaká povinnosť z darovania, ak nehnuteľnosť nevlastní ešte 5 rokov ? - má doba vlastníctva - jej dĺžka - nejaký vplyv na darovanie ? - platí darca v tomto prípade, ak vlastní nehnuteľnosť iba 4 roky, nejaký poplatok ? V súčasnosti darca vlastní nehnuteľnosť iba 4 roky a ide ju darovať - nie predávať. Predtým nehnuteľnosť (1/2) vlastnil a druhú polovicu (1/2) získal darom. V uvedenej nehnuteľnosti má trvalý pobyt už 40 rokov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Dobrý deň, darcovi vyplýva iba povinnosť odhlásiť sa z miestnej dane za nehnuteľnosť. Doba vlastníctva nemá vplyv na darovanie. Darca neplatí žiadny poplatok, platia sa iba poplatky súviace s prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti (t.j. vyhotovenie darovacej zmluvy, návrh na vklad do katastra nehnuteľností, správny poplatok 66,- EUR za katastrálne konanie a poplatok za úradné overenie podpisu darcu na darovacej zmluve).

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.