Byty celkom: 26 926 inzerátov

Darovanie časti nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou.


Dobrý deň, mám otázku ohľadom darovania bytu. Byt je napísaný na manžela( aj hypotéka). Byt kúpil keď sme manželmi ešte neboli a teraz mi chce darovať polovicu bytu. Má sa v darovacej zmluve presne určiť ,,tá polovica" ako polovica kúpnej ceny nehnuteľnosti? A ako sa to rieši s bankou, ak je na manžela napísaná hypotéka? Prechádza hypotéka aj na mňa? Momentálne som na materskej a nemám žiadny príjem.
Dobrý deň, v darovacej zmluve musí byť uvedený spoluvlastnícky podiel. V prípade, ak v súčasnosti je výlučným vlastníkom v podiele 1/1, tak do darovacej zmluvy musí uviesť, že Vám daruje spoluvlastnícky podiel vo výške 1/2 vzhľadom k celku. V prípade, ak je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom v prospech bankového ústavu, ktorý Vám poskytol hypotekárny úver, odporúčame Vami zamýšľaný prevod konzultovať s daným bankovým ústavom, keďže Vami zamýšľaný právny úkon by mohol bez súhlsu banky spôsobiť aj okamžitú splatnosť celej doposiaľ neuradenej časti hypotekárneho úveru.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.