Byty celkom: 26 983 inzerátov

Musím platiť náklady na byt, v ktorom nebývam?


Dobrý deň. Sme dvaja súrodenci, ktorí vlastníme byt, každý s 50% podielom. Byt sme dostali darovaním pri rozvode rodičov. Na byte je aj doživotná ťarcha jedného z rodičov. Keďže som sa osamostatnil do iného mesta, v byte už nebývam. Ak vlastním byt, ktorý nevyužívam (som tam 10-20 dní do roka na návšteve), musím platiť za byt, za údržbu, do fondu opráv, atď? Daň za byt samozrejme platím. Rodič by bol najradšej, keby som sa vzdal svojho podielu v prospech druhého súrodenca, čo samozrejme nemienim. Mohol sa osamostatniť predsa rovnako ako ja. Je pravdou, že podľa nejakého zákona, platného od októbra 2014, platí vlastník za byt (elektrina, plyn, kúrenie, výťah, fond opráv,...) aj vtedy, ak býva inde? Samozrejme mám aj vlastné výdavky s vlastným bytom, takže nemôžem prispievať na bývanie aj za byt, v ktorom nebývam. Ale samozrejme oňho nechcem v budúcnosti prísť. Aj keď som 50% vl astník, pripadá mi neetické žiadať súrodenca o vyrovnanie, počas plynúcej ťarchy rodiča. Ak by sa situácia vyhrotila, môžem svojvoľne ako 50% vlastník prenajať povedzme jednu izbu a z tohto príjmu potom hradiť poplatky spojené s daným bytom? Ďakujem.
Dobrý deň, ako podielový spoluvalstník ste povinný uhrádzať náklady spojené s valstníctvom bytu, t.j. voda, príspevky do fondu opráv, výťah, kúrenie. Náklady spojené s užívaním nehnuteľnosti, ako elektrina, internet a podobne je povinný hradiť ten, kto uvedené služby užíva. Podľa ust. § 139 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia ako 50% podieloví spoluvlastník nemôžete svojvôlne prenajť jednu izbu. Musíte mať súhlas nadpolovičnej väčšiny počítanej podľa spoluvlastníckych podielov.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.