Byty celkom: 26 760 inzerátov

Kedy je vhodný čas vysporiadať podielové spoluvlastníctvo?


Dobrý deň, Prosím o radu ohľadom nehnuteľnosti, sme traja súrodenci, rovnakým dielom majitelia nehnuteľnosti, ktorú ja už cca.15 rokov užívam a rekonštruujem. Na dom je vecné bremeno, žije otec, o ktorého sa starám. Súrodenci by už chceli vyplatiť svoj podiel, počítam s tým, len neviem, či je to reálne aj počas života otca, ak áno, ako postupovať, keď otca doopatrujem, mám právo o nejaký odpočet z požadovanej sumy, alebo musím súhlasiť s ich návrhom aj napriek ich nezáujmu o doopatrovanie otca? V prípade odkúpenia od nich mám právo si odpočítať mnou vynaložené náklady? Ďakujem František.
Dobrý deň, vysporiadať podielové spoluvlastníctvo je možné aj za života Vášho otca. Stačí ak sa podieloví spoluvlastníci dohodnú a spíšu zmluvy o kúpe spluvlastníckeho podielu. Náhradu za doopatrovanie otca Vám zákon nepriznáva, ale môžete to navrhnúť Vašim súrodencom. V prípade, ak od nich odkúpite nehnuteľnosť tak môžete od nich požadovať časť účelne vynaložených nákladov, ktoré ste museli uhradiť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.