Byty celkom: 26 921 inzerátov

Môže sa sestra súdne požadovať vrátenie darovaného domu


Dobrý deň,sme tri sestry a po smrti našej mamy mi sestry darovali rodicovsky dom s tým,že doopatrujem otca a vybavím mu dôstojný pohreb. Samozrejme sa tak stalo. Starý dom / aj s priateľom s ktorým žijem 25 rokov/ sme kompletne prerobili.Otec zomrel a jedna zo sestier je na tom finančne nie najlepšie a vyhráža sa,že ma napadne súdne a bude chcieť vyplatiť. Dedičskú,darovaciu zmluvu samozrejme podpísali obidve sestry a aj otec. Chcem sa opýtať,môže sa súdne domáhať zrušenia darovania? Prosím o odpoveď,ďakujem, Anna
Dobrý deň, podľa ust. § 630 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia sa darca môže domáhať vrátenia daru iba za predpokladu ak sa obdarovaný správa k darcovi, alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Musí sa jednať o sústavné porušovanie dobrých mravov a toto porušovanie musí byť značnej intenzity.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.