Byty celkom: 26 805 inzerátov

Je môj syn jediným dedičom?


Pekne pozdravujem - mám 2. izbový byt v osobnom vlastníctve. Som slobodná mamina a mám dospelého syna. Mám dilemu či je potrebné aby som spravila nejaké kroky k tomu - že v prípade mojej smrti ( možno v starobe nie skôr ale predsa ) by automaticky tento byt prešiel na môjho syna aby sa stal vlastníkom a dostal ho do osobného vlastníctva. Či je potrebné dopredu písať zmluvu, dedičské listy a pod. Aby potom nemal problémy, možno právne úkony nemusel platiť - chcela by som to mat pod kontrolou a ako je to v takomto prípade. Čo by musel spraviť alebo ja aby sa stal on ako právoplatný jediný dedič tohto majetku. Mám len jedno dieťa a to je práve môj syn. Mala by som dopredu niečo zabezpečiť alebo by sa syn len potom preukázal dokladmi. Určite Vám budem veľmi vďačná a budem mať taký pocit zadosťučinenia, že sa nemusím o nič strachovať a informovať by som mohla zároveň s aktuálnymi odpoveďami a j môjho syna. S úctou Jana.P
Dobrý deň, podľa ust. § 473 ods. 1 a 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, je Váš syn dedičom v prvej skupine a v súčasnosti aj jediným zákonným dedičom.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.