Byty celkom: 26 958 inzerátov

Ako správne vytvoriť darovaciu zmluvu?


Dobrý deň. Rada by som Vás poprosila o radu. Máme rodinný dom, v ktorom býva moja mama, moja sestra s rodinou a ja /nemám svoju vlastnú rodinu-som sama/. Máme ešte jednu sestru, ktorá má vlastné bývanie mimo nášho bydliska. Vlastníkom domu, v ktorom bývame, je moja 74 ročná mama. Mama sa rozhodla, že dom prepíše na svoje dve dcéry, ktoré bývame v jej dome a tretiu sestru vyplatíme. Môže mama napr. darovať ten dom nám dvom- teda obom sestrám? Aký je postup? Alebo je lepšie dom prepísať? A aké sú poplatky? Ďakujem za radu.
Dobrý deň, podľa ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia môže Vaša mama naložiť s nehnuteľnosťou tak ako uzná za vhodné. V prípade darovania je nutné vyhotoviť darovaciu zmluvu, návrh na vklad do katastra nehnuteľností a zaplatiť správny poplatok vo výške 66,- EUR.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.