Byty celkom: 26 904 inzerátov

Je nejaká možnosť, ako predať dom bez súhlasu vlastníkov?


Dobrý deň. S bratom sme zdedili po mamičke 1/2 nehnuteľnosti (dom, nebytový priestor - dieľňa, pozemok), každý v podiele 1/4. Druhá polovica je v spoluvlastníckom podiele tety - sestry našej zomrelej mamičky. Teta je postihnutá Alzheimerovou chorobou v pomerne pokročilom štádiu - nie je však zbavená svojprávnosti. Nehnuteľnosť nie je obývaná. S bratom by sme mali záujem danú nehnuteľnosť predať, avšak teta nie je schopná chápať význam a už sa nedokáže ani podpísať. Dom si vyžaduje neustále nevyhnutné opravy, o ktoré sa stará hlavne brat, nakoľko býva v blízkosti tejto nehnuteľnosti. Finančne prispievam aj ja za materiály potrebné na opravy, ale prácu do toho vkladá len brat. Takto nehnuteľnosť len chátra a stráca tým na svojej hodnote. Poraďte, prosím, ako postupovať a či existuje nejaká možnosť ako nehnuteľnosť predať, nakoľko celé bremeno leží na našich pleciach. Veľmi pekne ďakujem za Vašu radu.
Dobrý deň, v prípade ak Vaša teta nie je zbavená spôsobilosti na právne úkony nie je možné predať jej spoluvlastnícky podiel bez jej súhlasu. V prípade ak je zdravotný stav Vašej tety natoľko vážny, a nehnuteľnosť v skutočnosti iba chátra je možné zvážiť podanie návrhu na súd, ktorý by obmedzil Vašej tete spôsobilosť na právne úkony a stanovil jej opatrovníka.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.