Byty celkom: 26 764 inzerátov

Ako sa vyrovnať s bratom pri darovaní nehnuteľnostií?


Dobrý deň, rodičia vlastnia pár nehnuteľností: rodinný dom, byt, 1/2 rodinného domu po starkej (momentálne prebieha dedičské konanie a bude v 100% vlastníctve rodičov). Chcú prenechať ich rodinný dom mne s manželkou a bratovi rodinný dom po starkej. Nakoľko idú do dôchodkové veku, renovujú si byt aby sa čím skôr mohli presťahovať do bytu a nám prenechajú ich dom. Rád by som vedel, ako najlepšie chrániť vlastnícke práva svojej rodiny aby som každou investíciou do domu nerobil sebe zle do budúcna, ale ani bratovi. Moja úvaha bola nasledovná: spraviť znalecký posudok na rodičovský dom v terajšom stave, prepísať dom na nás darovacou zmluvou, rodičia do závetu dajú klauzulu, že brat má nárok na polovicu ceny z toho posudku (buď ho vyplatím a budeme dediť všetko na polovicu, alebo mu prenechám rodinný dom po starkej v jeho hodnote + doplatok) - to záleží na dohode. R odičia sa bránia prepisu ich domu na nás s tým, aby nebol brat ukrátený o polovicu ceny domu, no zase na druhú stranu, nechcem investovať a rekonštruovať dom, ktorý mi nepatrí a každou investíciou zvyšovať jeho trhovú hodnotu, tým pádom aj cenu, ktorú by som musel pri dedení vyplatiť bratovi. Prosím Vás o radu ako to všetko najlepšie zabezpečiť pre všetky strany
Dobrý deň, najvhodnejším riešením by bolo zistenie hodnoty oboch nehnuteľností, následne by Vaši rodičia prepísali svoj rodinný dom na Vás a rodinný dom po Vašej starej mame na Vášho brata. Rozdiel medzi hodnotou Vášho domu a hodnotou domu Vášho brata by ste sa zaviazali bratovi vyplatiť v osobitnej zmluve, kde by ste uviedli do akého času a akým spôsobom.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.