Byty celkom: 26 778 inzerátov

Aký je závätok spoludlžníka voči banke?


Dobrý deň, s priateľom si chceme zobrať hypotéku, pričom ja budem žiadateľ a od bude spoludlžník, ale vlastníkom nehnuteľnosti by sme boli obaja rovnakým dielom. V prípade, že by sme sa rozišli a on by prestal splácať a ja by som nemala dostatok finančných prostriedkov splácať hypotéku sama, znášal by nejaké dôsledky aj on (napr. v prípade exekúcie) alebo iba ja keďže budem žiadateľ? Bolo by pre mňa "výhodnejšie" resp. istejšie keby sme sa pred tým zobrali? Zmenili by sa jeho resp. moje záväzky voči banke, keby sme sa zosobášili až počas splácania hypotéky, pričom keď sme ju brali sme manželia ešte neboli? Ďakujem.
Dobrý deň, v prípade ak budete spoludlžníkom, pravdepodobne budete zaviazaný splatiť Váš záväzok voči banke spoločne a nerozdielne. V uvedenom prípade, ak by Váš priateľ prestal uhrádzať hypotéku banke môže uvedenú sumu požadovať od Vás ako od spoludlžníka. Vám by následne vznikol nárok si splátky, ktoré uhradíte za svojho priateľa banke, nárokovať od svojho priateľa. V prípade, ak by ste sa pred kúpou nehnuteľnosti zosobášili, tak nehnuteľnosť bude spadať pod právny režim bezpodielového spoluvlastníctva manželov, kde budete vlastníkom obaja spoločne v pomere 1/1. V prípade, ak by manžel nesplácal, resp. neprispieval na splátku, tak rovnako vy ako jeho manželka budete zaviazaná celý dlh splatiť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.