Byty celkom: 26 933 inzerátov

Kúpa nehnutelnosti iba jedným z manželov. Je to možné?


mám záujem o kúpu garáže. Musíme garáž kupovať spolu ako manželia. Je možnosť tuto garáž kúpiť len jedným z manželov? V prípade že bude v zmluve len meno manželky môže to byť považované za neplatný právny akt??? zapíše kataster takúto zmluvu???? ďakujem
Dobrý deň, podľa ust. § 143 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.3)"Vyskytujú sa prípady kedy naozaj je na kúpnej zmluve uvedený iba jeden z manželov, ale nehnuteľnosť aj v tomto prípade v zmysle vyššie uvedeného ustanovenia bude spadať pod právny režim bezpodielového spoluvlastníctva manželov a bude v prípade jeho zániku predmetom vyporiadania. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.