Byty celkom: 27 032 inzerátov

Rozdiel medzi hypotékou a spotrebiteľským úverom na bývanie


Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aký je rozdiel medzi hypotékou riadenou zákonom o bankácha úverom na bývanie zabezpečeným nehnuteľnosťou (neviem akým zákonom sa riadi ... ??). Všimla som si, že banky často ponúkajú práve tie úvery na bývanie, ktoré sa neriadia zákonnou úpravou HÚ. Zaujímajú ma riziká najmä úverov na bývanie. Môžu byť úvery na bývanie zabezpečené nehnuteľnosťou spojené s poplatkami za predčasné splatenie v čase obnovy fixácie? (viem, že tento fakt je zákonne upravený, ale len pri hypotékach a spotrebiteľských úveroch). ďakujem za radu
Dobrý deň prajem. Hlavným rozdielom medzi hypotékou a spotrebiteľským úverom na bývanie jeten, že na hypotéku môžete požiadať o Štátny príspevok alebo o Štátny príspevok pre mladých. Druhý rozdielom je fakt, že hypotekárny úver sa môže poskytnúť len do 70% bankou akceptovateľnej hodnoty nehnuteľnosti. Taktiež lehota splatnosti pri hypotéke sa musí pohybovať v rozmedzí od 4 do 30 rokov, kdežto pri spotrebiteľských úveroch zabezpečených nehnuteľnosťou môže byť táto splatnosť upravená. Hypotekárny úver taktiež nemôžete použiť na účel splatenia iného hypotekárneho úveru a existuje viacero ďalších drobných rozdielov. Aj tieto typy spotrebiteľských úverov sa riadia zákonom a to konkrétne Zákonom o spotrebiteľských úveroch. Niektoré banky poskytujú už iba výlučne tieto spotrebiteľské úvery, nakoľko z pohľadu administratívy a spôsobe financovanie je to pre nich menej náročné riešenie. Pre Vás ako klienta banky to však neznamená zvýšené riziko, ak by ste siahli po spotrebiteľskom úvere zabezpečenom nehnuteľnosťou. Ľudovo sa aj týmto spotrebiteľským úverom hovorí „hypotéka“, avšak markantné percento klientov bánk má spotrebiteľský úver a nie hypotekárny úver. Takisto, ako hypotekárny úver, aj spotrebiteľský úver zabezpečený nehnuteľnosťou môžete v čase fixácie splatiť bez poplatkov za predčasné splatenie, čo je zákonne stanovené.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.