Zamietnutie úveru


Dobry den,ja by som sa chcela informovat co sa tyka hpotekarneho uveru.Som uz lientkou v jednej banke asi roky zobrala som si z tej banky uver ktory pravidelne splacam respekt.mi stahuju z uctu kazdy mesiac teraz by som potrebovala vyssy uver chcem rucit rod.domom mojich starych rodicov.Moja otazka je:Jemozne,ze mi banka moze uver hypotekarny zamietnut z toho dovodu,ze lokalita kde sa nychadza rod.dom starych rodicov je vacsina spoluzijucich obcanov romov?Presnejsie romov je 80%.
  Dobrý deň Denisa. Lokalita a stav nehnuteľnosti sú pre banky veľmi dôležité parametre. Záleží, v akej obci/mestskej časti, sa nehnuteľnosť nachádza. Niektoré banky majú vylúčené lokality, v ktorých nevedia zriadiť záložné právo na nehnuteľnosti. To, že v danej lokalite sa nachádza väčšina obyvateľov rómskeho pôvodu, nemusí hneď znamenať zamietnutie úveru. Ak je nehnuteľnosť v obývateľnom stave (zriadené sociálne zariadenia, dom je zariadený a pod), je vyriešená prístupová cesta, vlastnícke práva k nehnuteľnosti atď, je možné založiť rodinný dom. V tomto prípade by to bolo na individuálnom posúdení banky. Na predmetnú nehnuteľnosť je potrebné vypracovať znalecký posudok, avšak súdny znalec z oboru stavebníctvo píše do znaleckého posudku aj riziká- môže tam spomenúť, že nehnuteľnosť sa v takejto lokalite nachádza. Preto je najskôr nutné odkonzultovať s bankou danú lokalitu a stav ešte pred podaním žiadosti a vypracovaním posudku. 
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.