Byty celkom: 27 018 inzerátov

Je možné si preniesť terajšiu ťarchu na nový byt?


Zdravim. Pred dvoma rokmi som si kupil 1izbovy byt na hypotekarny uver v sume 33000€ teraz by som chcel 3izbovy byt v sume 51000€ je možne preniest si terajšiu ťarchu na novy byt? resp. Ako to funguje? Dakujem  
Zdravím Richi. Preniesť záložné právo na novú nehnuteľnosť je možné, ak je hodnota novej nehnuteľnosti postačujúca spolu v súlade s podmienkami danej banky. V niektorých bankách môžete mať obmedzenie, že Vám financujú len určité percento hodnoty nehnuteľnosti. Tieto podmienky závisia od banky, od stavu, typu a lokality nehnuteľnosti. Druhá možnosť je predať súčasný byt, z ktorého budúci kupujúci splatí aj Váš úver a zobrať si nový úver a kúpu novej nehnuteľnosti pri predčasnom splatení však pravdepodobne treba počítať s poplatkom za predčasné splatenie úveru, ktoré býva spravidla do 5% zo zostatkovej istiny úveru. Avšak pri novom úvere môžete mať výhodnejšie úrokové sadzby. To, či sa oplatí starý úver splatiť, alebo presunúť, je nutné dobre spočítať. V každom prípade sú prípustné oba varianty, ak to dovoľujú podmienky úveru a stav nehnuteľnosti.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.