Byty celkom: 27 023 inzerátov

Hypotéka na kúpu domu


Dobry den, vzhladom na nulovy prehlad v oblasti hypoteky poprosim o hrubu radu. S manzelkou uvazujeme nad kupou starsieho RD. Momentalne byvame v 3iz. byte v hodnote cca 60tis. RD je v cene 80tis a na rekonstrukciu planujeme investovat 15-20tis. Teda vysledna suma pozicky by bola cca 100tis. Moj cisty mesacny zarobok je okolo 870e, manzelka je na materskej dov. s 5mesacnym dietatom. Momentalne koncim s bezproblemovym 4tis bezucelovym uverom (na auto). Byt planujeme po prestahovani predat a nasledne prefinancovat pozicku o cca 50-60%. Mam sancu vobec dostat hypoteku v dotazovanej vyske pri zalozeni vyrazne lacnejsieho bytu, resp. mozem zalozit kupovany RD? Dakujem za radu. 
  Dobrý deň Eduard. Na základe poskytnutých informácií sa neviem presne predbežne vyjadriť, či sa kvalifikujete na požadovanú výšku úveru, nakoľko nestačí uviesť len výšku príjmov, ale aj vek, vzdelanie, lokalitu nehnuteľnosti atď. Avšak ak by ste sa kvalifikovali na výšku 100.000EUR, potom by bola štruktúra nasledovná- požiadate o úver s účelom nadobudnutie + rekonštrukcia. Časť úveru na kúpu RD bude poukázaná predávajúcemu na účet, časť na rekonštrukciu na Váš bežný účet. Ak by ste zakladali iba RD, čerpanie by bolo poskytnuté na tranže- v prvej tranži by ste zaplatili kúpnu cenu za RD, následne by ste za vlastné peniaze zrekonštruovali RD (nemusí byť úplná rekonštrukcia, iba časť). Túto sumu Vám potom banka prefinancuje na Váš bežný účet. Následne opäť prebehne rekonštrukcia určitej časti až kým nevyčerpáte celú výšku úveru. Čerpanie na tranže je nutné robiť z toho dôvodu, že banka Vám môže poskytnúť úver maximálne do 100% bankou akceptovateľnej hodnoty nehnuteľnosti. Ak by ste však zároveň založili aj Váš byt, banka Vám vie poskytnúť aj celých 100tis EUR, keď je hodnota RD + bytu dostatočná. Ak by dokonca hodnota založených nehnuteľností bola vyššia, ako je výška úveru, je veľmi pravdepodobné, že sa kvalifikujete na nižšie úrokové sadzby. Z pohľadu predaja bytu a mimoriadnej splátky- mimoriadnu splátku môžete urobiť bez akéhokoľvek poplatku v čase refixácie, upravuje to zákon. Mimo doby fixácie viete urobiť mimoriadne splátky každý rok, spravidla do výšky 20% zo zostatkovej istiny úveru, ale tieto podmienky už neurčuje zákon, ale vnútorná politika banky a parametre úveru- nie každá banka má tieto výhody.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.