Byty celkom: 27 045 inzerátov

Možnosti získania hypotéky v Rakúsku pre slovenského občana


Dobry den, rad by som sa opytal, kde je mozne dostat aktualnu a overenu informaciu ohladom moznosti ziskania hypotekarneho uveru v Rakusku pre slovenskeho obcana, ktory chce kupit nehnutelnost na Slovensku. Moja otazka je nasledovna: Moj otec je zamestnanec v Rakusku a ma rakusky standardny plat. Je mozne, ze by rakuska banka dokazala akceptovat rucenie na nehnutelnost (byt) v dalsej krajine Eurozony - na Slovensku a zaroven poskytnut rakusky hypotekarny uver na takuto kupovanu nehnutelnost na Slovensku? Europska komisia nedavno schvalila novu smernicu, ktora to povoluje - udajne zalezi, ale od konkretnej rakuskej (resp. europskej) banky, ci tuto novelu uz zacala pouzivat. ---------------------------------- Smernica c. 2014/17/ES o zmluvach o uvere pre spotrebitelov tykajucich sa nehnutelnosti urcenych na byvanie bola prijata 4. februara 2014 a musi byt transponovana do narodn ych legislativ clenskych statov do marca 2016. Cielom smernice je vytvorit jednotny trh hypotekarnych uverov v EU s vysokou mierou ochrany spotrebitela. Mimo ine obsahuje aj nove pravidla na povinnost zistit bonitu klienta. Podrobnosti o tejto smernici, ako aj jej text v kazdom oficialnom jazyku EU najdete na nizsie uvedenych linkach: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0017&from=SK http://ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/credit/mortgage/index_en.htm ---------------------------------- Velka vdaka za Vasu odpoved resp. za kontakt, kde mozno takuto otazku polozit a ziskat odbornu odpoved (pripadne aj pomoct s takymto uverom). Vasou odpovedou velmi pomozete, nakolko moj otec si chce kupit novy byt na Slovensku a rad by si nato pozicial peniaze cez hypoteku prave od rakuskej banky, kedze uz 8 rokov pracuje v Rakusku. S pozdravom, 
Dobrý deň Maroš, Ďakujem za takúto neštandardnú a rozsiahlu otázku, avšak sa obávam, že nie som práve kompetentná osoba, ktorá Vám vie v tomto pomôcť. Nakoľko my, ako finanční agenti, máme licenciu viazanú len na banky poskytujúce úvery na území SR, nepoznáme detailné podmienky bánk, resp. pobočiek zahraničných bánk v iných členských štátoch EU. Predmetnú smernicu evidujeme, banky na území SR zatiaľ neumožňujú, aby predmetom založenia bola nehnuteľnosť mimo územia SR. Hlavným dôvodom sú rôzne právne a legislatívne úpravy v porovnaní s tuzemskými. Ak by ste chceli dostať relevantnejšiu odpoveď, je na mieste sa informovať priamo v bankách na území Rakúskej republiky, resp. u finančných agentov v tejto krajine. Môj osobný, čisto subjektívny názor je ten, že zatiaľ to nepovoľujú ani rakúske banky, nakoľko tiež riešia identické riziká, ako banky na území SR a taktiež sa jedná o relatívne novú legislatívnu úpravu, ktorá ešte nebola implementovaná do vnútorných procesov bánk. Riešením, ktoré Vás ale pravdepodobne napadlo je požiadať o úver v banke na území SR a financovať kúpu nehnuteľnosti v tuzemsku.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.