Byty celkom: 27 014 inzerátov

Ako zabezpečiť, aby bola pohľadávka vrátená?


Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o radu .Syn žiada od nás rodičov aby sme si zobrali uver na dostavbu domu.Uver by bol na mňa a muž by sa tam tiež podieľal ,syn by založili tu stavbu.Uver budeme platiť a syn nám bude peniaze splácať na účet. Bojím sa, ak by sa náhodou vyhrotili vzťahy aby sa nám peniaze od syna a nevesty aj vrátili alebo nedajbože by sa rozviedli,alebo niečo stalo so synom,uver budeme musieť platiť a rodinný dom dedením pripadne na manželku a deti.Ako mam postupovať a zabezpečiť sa ,aby mi bola pohľadávka vrátená?
   Dobrý deň Mery. Majiteľom úveru by ste boli Vy s manželom, majiteľom stavby by bol syn s nevestu., Bez ohľadu na to, či Vám syn posiela alebo neposiela peniaze, museli by ste záväzky hradiť Vy s manželom. V prípade, že by nedošlo k splácaniu úveru, teda syn by Vám neposielal peniaze, museli by ste splácať úver z vlastných peňazí. V prípade, že by ste neboli schopní (alebo ochotní) platiť záväzok voči banke, tá Vás bude vyzývať na úhrady splátok. Každé omeškanie so splátkami sa objaví v úverovom registri, čo pre Váš s manželom je samozrejme negatívny záznam a môže Vám to znemožniť zobrať si do budúcna úver v banke, respektíve sa Vám môže zhoršiť bonita v banke. Ak by ste dlhodobo nehradili svoje záväzky, budete mať na krku exekútora a v najhoršom prípade dôjde k odpredaju synovej nehnuteľnosti cez dražbu. Najjednoduchším riešením je prepísať nehnuteľnosť na Vás s manželom, s čím ale pravdepodobne bude mať problém syn s nevestou. Skôr by som sa prikláňal k hľadaniu dôvodu, prečo syn s nevestou si nemôžu zobrať úver. Niekedy sa dajú tieto problémy riešiť hneď, niekedy až po čase. V každom prípade si treba uvedomiť, že úver bude písaný na Vás a Vy máte povinnosť platiť banke, nie syn.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.