Byty celkom: 27 029 inzerátov

Kedy je najvýhodnejšie zobrať hypotéku


Dobry den, potrebovali by sme poradit. Idem kupovat pozemok na ktorom budeme s priatelkou nasledne stavat vacsinou svojpomocne dom. Zdroje mam na cely pozemok a nieco naviac,cca na zaklady a mozno aj na meter muriva. Potreboval by som poradit ako a kedy zobrat najvyhodnejsie hypoteku na stavbu. Moje "podmienky" su: Hypoteka s prispevkom pre mladych - nehra rolu asi teraz Nedokladovanie hypoteky blockami - kedze vacsinou robota znamy a material zhanany tiez vsemoznymi sposobmi Potrebujem cca 35 tis bezucelovo Hypoteka bude cca 115tis. Jedna sa mi hlavne o to, ako to najlepsie financovat, aby som mal k dispozicii aj ten cash 35tis a nemusel dokladovat blockami material a robotu... Ci kupit pozemok cely za vlastne,postavit meter muriva,zamerat geodetom a nasledne ziadat hypo na dostavbu a myslim 30% cerpat bezucelovo, alebo kupit uz pozemok ciastocne na hypo ciatocne za vlastne,tym mi nej aky cash ostane a spolu s tou hypo na pozemok ziadat vaciu na stavbu domu. Dakujem pekne za odpoved...
  Zdravím Martin. Najlepším riešením je kúpiť pozemok za hotovosť, vystavať dom do takého stavu, aby ho geodet mohol zamerať a zapísať na geometrický plán (základy + cca 1m múry). Následne požiadate o úver na výstavbu RD spolu so spätným refinancovaním kúpnej ceny za pozemok. Kúpnu cenu za pozemok vydokladovať viete (štandardne spätne do 1 roka od kúpy sa to dá riešiť) a na základe položkového rozpočtu Vám vie banka schváliť úver. Štandardne nebudete potrebovať dokladovať bločkami ani faktúrami, stačia fotky. Prakticky by ste nečerpali 30% bezúčelovo, všetko by sa zdokladovalo, ale je možné, aby ste odtiaľ dostali aj peniaze tak, aby ste ich mali na účte pre iné potreby, ako je výstavba. Problematika je ale ďaleko rozsiahlejšia. Na základe vyššie uvedených údajov sa Vám neviem presne vyjadriť ku konkrétnemu riešeniu, potrebovalo by to osobné stretnutie. Rád Vám pomôžem. Ak ste z BA alebo okolia, vieme si dohodnúť osobné stretnutie. Stačí, ak mi napíšete na bielik@hypomakler.sk.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.