Byty celkom: 27 006 inzerátov

Mám nejakú možnosť financovať dvojizbový v cene 60 000


Dobrý deň, som študentom posledného ročníka VŠ, poberám sirotský dôchodok (200 eur mesačne) a krátko (cca mesiac) pracujem popri škole na vlastnú živnosť (zárobok asi od 150 do 300 euro mesačne). Rodičia majú na mňa stavebné sporenie a som vlastníkom pozemku, ktorého odhadovaná hodnota je cca 25 000. Mám aj niečo našetrené, dokopy viem dať cca 30 000, s pomocou rodiny možno o čosi viac. Posledné roky som ale takmer bez prestania brigádoval, preukázateľne však stále len do výšky 155 eur mesačne. Chcem sa opýtať, či mám nejakú možnosť financovať dvojizbový v cene 60 000. Študentské pôžičky na takéto sumy neposkytujú a hypotéku by som zrejme nedostal, keď neviem preukázať pravidelný príjem. Byt by som si chcel zakúpiť, keďže plánujem ostať v mojom meste a nechce sa mi platiť niekomu podnájom do vrecka, keď by som z toho mohol splácať svoje. Ďakujem za každú radu, Viktor
  Zdravím Viktor. Brigády, ako preukázateľný príjem pre banky, je nedostatočný. Ak pracujete na živnosť, to sa už vie brať ako príjem, ale je potrebné, aby ste už mali za sebou aspoň jedno podané daňové priznanie- ak máte mesiac živnosť, túto podmienku tiež nespĺňate. Sirotský dôchodok už vedia niektoré banky akceptovať ako príjem, ale ak by ste chceli kupovať byt o takejto hodnote, len samotná splátka by bola vyššia ako dávky dôchodku. Riešením by bol tzv. úver bez dokladovania príjmu, kde ale vie banka poskytnúť maximálne 50% hodnoty založenej (založených) nehnuteľností. Úroková sadzba je ale spravidla vyššia, ako priemer na trhu a tým pádom aj vyššia splátka. Osobne by som však pristúpil k riešeniu, že na začiatku budúceho roka by som si upravil živnosť tak, aby bola akceptovateľná pre banky, aby sa z nej dal štandardne zdokladovať nejaký príjem (záleží, aké obraty robíte, koľko dostávate na faktúry, aký bude základ dane, koľko zaplatíte na daniach atď) + príjem zo sirotského dôchodku. Potom by som požiadal o úver so Štátnym príspevkom pre mladých na kúpu bytu. Úver bez dokladovania príjmu Vám vie byť poskytnutý okamžite, cenou za to je jeho nevýhodnosť oproti iným typom úverov. Kúpu nehnuteľnosti by ste nemali uponáhľať za každú cenu, niekedy je lepšie počkať a riešiť úver štandardnou cestou- ak by sme dopodrobna riešili rentabilitu, bolo by to výhodnejšie aj za cenu krátkodobého nájmu. Poprípade môžete zvoliť riešenie spoludlžníka/ručiteľa- príjmovo Vám pomôže získať úver a keď budete mať štandardne vydokladovateľný príjem, požiadate o jeho vypustenie. V praxi to bežne riešime.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.