Byty celkom: 27 022 inzerátov

Zmena kvalifikácie parcely


Dobrý deň,mám k Vám otázku:Mám záujem stavať rodinný dom na svojom pozemku. Problém nastal na MsÚ, kde mi nechcú vydať stavebné povolenie, lebo prístupová cesta - ktorá je dlhá asi 150 m - je parcela, ktorá má 132 spoluvlastníkov. Túto cestu sme ale užívali viac ako 50 rokov - bola to poľná cesta alebo cesta, ktorá nebola miestnou komunikáciou. Po tejto ceste sme chodili všetci, ktorí chodili ku svojim pozemkom sušiť sená, sadiť zemiaky...Je možné dohodou všetkých spoluvlastníkov alebo nejakým iným spôsobom vyvlastniť túto cestu a zmeniť na komunikáciu? Prosím, napíšte mi
Dobrý deň, dohodou všetkých spoluvlastníkov uvedenej parcely je možné iniciovať zmenu kvalifikácie uvedenej parcely z poľnej cesty na iný druh komunikácie. Inštitút vyvlastnenia právny poriadok Slovenskej republiky upravuje v ust. § 108 ods.1 a 2 zákona č. 50/1976 Zb. Zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len "Stavebný zákon"). Podľa ust. § 108 ods.1 a 2 Stavebného zákona: "(1) Pozemky, stavby a práva k nim, potrebné na uskutočnenie stavieb alebo opatrení vo verejnom záujme, uvedených v odseku 2, možno vyvlastniť alebo vlastnícke práva k pozemkom a stavbám možno obmedziť10a) rozhodnutím stavebného úradu (ďalej len „vyvlastniť“).(2) Vyvlastniť možno len vo verejnom záujme prea) verejnoprospešné stavby podľa schválenej územnoplánovacej dokumentácie,b) vytvorenie hygienických, bezpečnostných a iných ochranných pásem a chránených území a pre zabezpečenie podmienok ich ochrany,c) vykonanie asanácie sídelného útvaru alebo jeho asanačných úprav podľa schválenej územnoplánovacej dokumentácie,d) vytvorenie podmienok pre nevyhnutný prístup k pozemku a stavbe,e) vytvorenie podmienok pre umiestnenie alebo riadnu prevádzku zariadenia štátnej pozorovacej siete, ktorou sa zisťuje stav životného prostredia,f) výstavbu a správu diaľnic, ciest a miestnych komunikácií vrátane zriadenia ich ochranných pásiem a pre vybudovanie súvisiacich vyvolaných úprav podľa osobitných predpisov,10e)g) výstavbu energetického diela na výrobu alebo rozvod elektriny podľa osobitných predpisov,10c)h) výstavbu plynárenských zariadení podľa osobitných predpisov,10d)i) výstavbu vojenských objektov a vojenských priestorov osobitného určenia podľa osobitných predpisov,10b)j) účely dobývania ložísk nerastov podľa osobitných predpisov,10f)k) výstavbu alebo prevádzkovanie vodohospodárskych diel podľa osobitných predpisov,10g)l) stavby dráhy a jej súčastí a stavby v ochrannom pásme dráhy, ktoré slúžia prevádzke dráhy alebo doprave na dráhe, na účely prístupu k dráhe alebo k jej súčasti alebo na účel zabezpečenia prevádzky dráhy alebo dopravy na dráhe,10h)m) zachovanie a riadne užívanie kultúrnej pamiatky podľa osobitných predpisov,10i)n) výstavbu potrubí pre pohonné látky a ropu podľa osobitných predpisov,10j)o) uskutočnenie stavieb, ktoré sú významnou investíciou podľa osobitných predpisov,10ja)p) zriadenie alebo prevádzkovanie verejných letísk a leteckých pozemných zariadení vrátane ich ochranných pásiem podľa osobitných predpisov.10jb)"V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia musíte, v prípade vyvlastnenia vo vyvlastňovacom konaní preukázať verejný záujem na vyvlastnení uvedenej nehnuteľnosti.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.