Byty celkom: 27 014 inzerátov

Ako získať späť dom?


Dobry den mam problem moja babka darovala svojej dcere rodinny dom ale ona zomrela a zdedila to jej dcera ktora pozamikala vsetky izby v dome a tym babke znemoznuje pobit aj ked ma babka dozivotne pravo v tom dome. Na dedicske konanie ani nebola predvolana a potreboval by som radu da sa ten dom ziskt h
  Dobrý deň, podľa ust. § 151n ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je vlastník nehnuteľnosti (t.j. dcéra obdarovanej) povinná strpieť výkon užívacieho práva vyplývajúceho z vecného bremena v prospech oprávnenej (t.j. Vašej babke). Z uvedeného dôvodu nemôže dcéra obdarovanej brániť osobe oprávnenej z vecného bremena nehnuteľnosť užívať.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.