Byty celkom: 27 039 inzerátov

Povinnostii z dedičstva po zosnulých rodičoch voči štátum


Dobrý deň, aké konkrétne povinnosti mi z dedičstva po zosnulých rodičoch plynú voči štátum prosím? Vlastníkom bytu bola moja matka, s trvalým bydliskom na tomto byte po dobu viac ako 30 rokov, v bezpodielovom vlastníctve manželov. Byt odkúpila v manželstve za zostatkovú hodnotu. Po dedičskom konaní po matke v januári 2013, sa byt rozdelil medzi otca (manžela) a dvoch synov v pomere 1/3, všetci mali trvalý pobyt na byte minimálne 20 rokov. Sestra sa v tej dobe svojho podielu na byte vzdala, ale ostatného dedičstva nie, ani nemá doteraz trvalý pobyt v tomto byte. Pravdepodobne sestra bude žiadať svoj podiel teraz (z otcovej tretiny, čize 1/9) alebo sa ho znova vzdá. Chcem sa spýtať. po ukončení tohto dedičského konania je predpoklad, tento byt predať za cenu, ktorú navrhne odborný znalec, a peniaze si rozdeliť so súhlasom všetkých strán. Zaujíma ma konkrétne, či sa v tomto prípade platí z dedičstva daň. Niečo málo som čítal na internete a v niektorých článkoch bolo uvedené, že sa za to platí daň štátu aj zdravotný odvod. Výnimka je vraj v tom prípade ak by som bol majiteľom tejto nehnuteľnosti minimálne 5 rokov. Čiže daň a zdravotný odvod by sa platil iba so sestrinho podielu ? Za pomoc Vám vopred veľmi pekne ďakujem a prajem pekný deň.
  Dobrý deň, daň z dedičstva ktorá bola upravená spolu s daňou z prevodu a prechodu nehnuteľností ustanoveniami zákona č. 318/1992 Zb. o dani z dedičstva, dani z darovania a dani z prevodu a prechodu nehnuteľností v znení neskorších predpisov je odo dňa účinnosti zákona č. 554/2003 Z.z. zrušená. K zrušeniu týchto daní došlo v rámci daňovej reformy. Poplatok súvisiaci s dedičským konaním predstavuje predovšetkým odmenu notára ako súdneho komisára, ktorý vedie dedičské konanie. Odmena notára je upravená vo vyhláške Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 31/1993 Z.z. o odmenách a náhradách notárov v znení neskorších predpisov. Podľa § 12 a nasl. tejto vyhlášky: "(1) Základom odmeny súdneho komisára za iné úkony vykonané v konaní o dedičstve, ako sú uvedené v § 11, je všeobecná hodnota majetku4) poručiteľa, ktorý sa stal predmetom konania o dedičstve......" V zmysle uvedeného bude odmena vypočítaná z hodnoty poručiteľovho majetku.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.