Kto zdedí dom?


Dobrý deň. potrebujem radu... Moj manžel mi po svadbe darovacou zmluvou daroval dom-ktorý kúpil na hypotéku za slobodna(ale už sme spolu 5 roky žili)-čiže bol vlastníkom iba on. Chcem sa spýtať-kto zdedí tento moj dom-keby som náhodou zomrela-keďže ja mám 3 deti z prvého manželstva a ON jedno tiež z prvého-a spolu dieťa nemáme... Alebo-ako mám spýsať závet-KEĎŽE CHCEM-aby v dome dožil do smrti-ale nechcem ani "vydediť " moje deti..... Akými čiastkami to mám rozdeliť medzi manžela a moje deti? Taktiež ale nechcem-aby si moje deti nárokovali na vyplatenie ICH čiastky od mojho manžela-kedže hypotéku bude platiť až do dochodku...potrebujem radu-ako mu zabezpečiť pokojne dožitie. Ako mám postupovať v takomto pripade prosím? ďakujem.
  Dobrý deň, v prípade Vašej smrti by rovným dielom dedili Váš manžel a Vaše deti. Vo Vašom prípade je možné zriadiť vecné bremeno dožitia v prospech Vášho manžela, ktoré by ho oprávňovalo uvedenú nehnuteľnosť užívať až do jeho smrti.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.