Byty celkom: 27 025 inzerátov

Máme nárok na štátny príspevok keď ja podmienky nespĺňam, ale priateľka áno?


Dobrý deň, nie som si celkom istý, či môžem alebo nemôžem získať štátny príspevok. S priateľkou máme obaja do 35 rokov. S mojim mesačným príjmom podmienky nespĺňam. Moja priateľka je ale už rok na rodičovskej dovolenke. Bol som sa pýtať v mojej banke a tam mi povedali, že keby sme boli manželia, tak by sme to mohli dostať. Kamarát mi zase povedal, že sa to dá aj keď nie sme manželia. Viete mi poradiť?
  Ak by ste o úver požiadali sám a Váš priemerný hrubý príjem bol za rok 2012 vyšší ako 1 019,20 € mesačne, tak štátny príspevok získať nemôžete. O úver by ste ale mohli požiadať spoločne s Vašou priateľkou. V tomto prípade by sa bral do úvahy Váš spoločný priemerný hrubý príjem, ktorý by nesmel presiahnuť 2 038,40 € mesačne (dvojnásobok 1 019,20 €). Ak by ste mali priemerný hrubý príjem za minulý rok napr. 1 700 €, Vaša priateľka mala rodičovský príspevok a príspevok na dieťa spolu asi 220 € mesačne, tak by ste štátny príspevok dostali. Je ale potrebné mať na pamäti, že Vaša priateľka a aj jej dieťa (nemusí byť Vaše) by sa v tomto prípade počítali ako vyživované osoby a celkovo by ste tak mohli získať menší úver, ako keby ste o úver požiadali sám. Ak Váš priemerný príjem bol len o niečo vyšší ako je limit na poskytnutie príspevku a výška úveru, ktorý môžete získať spoločne s priateľkou a dieťaťom pre Vás nie je postačujúca, tak Vám odporúčam počkať na druhý kvartál roku 2013 (marec až jún 2013). V tomto kvartáli je totiž limit na poskytnutie štátneho príspevku najvyšší a oproti prvému kvartálu sa zvykne líšiť až o 100€. Takto by ste získali štátny príspevok a aj vyšší úver.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.