Byty celkom: 26 877 inzerátov

Kedy najneskôr podať daňové priznanie za živnosť v prípade, že si chceme požiadať o úver?


Dobrý deň chcem sa spýtať ak je manžel celý rok 2012 živnostníkom a chceli by sme v roku 2013 úver od banky kedy najskôr sa má daňové priznanie podať teraz je to asi už neskoro nie a ešte ho nemáme spracované. Ďakujem
  Dobrý deň, v prípade, že príjem dokladujete na základe daňového priznania, tak až do 31. marca daného roku banky akceptujú daňové priznanie aj za predchádzajúce daňové obdobie. Tzn. že keby ste dnes chceli požiadať o úver na základe daňového priznania, tak až do 31.03.2013 by banky akceptovali daňové priznanie aj za rok 2011. V tomto prípade by Vám k žiadosti o úver postačovala kópia daňového priznania so všetkými prílohami a potvrdenie o podaní priznania na tlačive tej ktorej banky. Ak by ste do 31.03.2013 chceli požiadať o úver na základe daňového priznania za rok 2012, k týmto dvom dokladom by bolo potrebné ešte doložiť aj doklad o zaplatení dane (napr. výpis z účtu, kde by bola viditeľná daná transakcia). Po 31.03.2013 budete potrebovať už len kópiu daňového priznania a potvrdenie o podaní daňového priznania. Ak teda chcete požiadať o úver na základe daňového priznania za rok 2012, je v prvom rade potrebné podať daňové priznanie a následne aj zaplatiť daň. Až potom je možné podať žiadosť o hypotéku. Ako som už spomínal, k žiadosti o úver budete potrebovať aj potvrdenie od daňového úradu o podaní daňového priznania. Daňový úrad má na vystavenie takéhoto potvrdenia 30 dní. Je k nemu potrebný kolok 1,5 €. Ak už máte vyhliadnutú nehnuteľnosť, odporúčam podať daňové priznanie čo najskôr, aby Vám daňový úrad potvrdenie vydal skôr. Ak si to necháte na koniec marca, s veľkou pravdepodobnosťou by ste na to potvrdenie čakali skutočne 30 dní. Pri samostatne zárobkovo činných osobách banky zaujímajú dva údaje: základ dane pred znížením o nezdaniteľnú časť - riadok 76 daňového priznania; a daň – riadok 82 daňového priznania. Od základu dane si odpočítate daň, vydelíte 12timi a dostanete čistý mesačný príjem, s ktorým banky počítajú. V prípade, že by ste chceli získať aj štátny príspevok pre mladých, tak banky ako hrubý príjem berú základ dane z riadka 76. Tento nesmie presiahnuť 12násobok limitu príjmu na získanie príspevku v danom kvartáli. V tomto prípade sú ale dôležité aj ďalšie údaje, ako napríklad výška Vášho príjmu, vek, počet detí a pod.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.